΄ΡΗΓΜΑ΄ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΑΤΟΥΛΗ - Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ;

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011


Παραιτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χ. Μαλαπάνης, θεωρώντας ότι ο Περιφερειάρχης τον «άδειασε» μετά την εισήγησή του για το αεροδρόμιο – Συνεχείς συσκέψεις στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χθες σε Κορινθία και Πελοπόννησο για τη «διαχείριση της κρίσης»

 
Ιδιαίτερα «βαρύ» είναι το κλίμα στην παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη Δευτέρα το βράδυ, με αποκορύφωμα τη χθεσινή δήλωση παραίτησης του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Χ. Μαλαπάνη, μετά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και τα όσα πιθανότατα αναμένονται τις επόμενες μέρες και κανείς ακόμα δεν ξέρει τι επιπτώσεις θα έχουν για την ίδια την πορεία του συνδυασμού της πλειοψηφίας αλλά και του έργου που καλείται να διεκπεραιώσει. Ο κ. Μαλαπάνης ξεκίνησε την εισήγησή του για το θέμα του αεροδρομίου της Καλαμάτας και τα αναγκαία έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του. Ο Περιφερειάρχης τον άφησε να ολοκληρώσει και μπροστά σε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, με πρωτοφανή προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο, όπως είπαν πολλοί που βρίσκονταν στην αίθουσα, δήλωσε ότι η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη δεν τον ικανοποιεί, ζητώντας από το Π.Σ. να πάρει απόφαση για τη σύσταση επιτροπής με επικεφαλής την κα Νικολάκου, ώστε σε ένα μήνα να έχει εξαντληθεί το θέμα, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον κ. Μαλαπάνη. Ο τελευταίος φανερά ενοχλημένος και οργισμένος θα έλεγε κανείς, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, μίλησε με συνεργάτες του και έφυγε από το Πνευματικό Κέντρο σε λίγα λεπτά, ενώ χθες το μεσημέρι ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας… Το θέμα τελικά αναβλήθηκε με ψήφους της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, ενώ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας καταγγέλλοντας το γεγονός που θεώρησαν «ατόπημα και ντροπή» για το Περιφερειακό Συμβούλιο…
 
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κόντρας…
 
Όσα συνέβησαν τη Δευτέρα και χθες, δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, ούτε έγιναν εντελώς ξαφνικά… Πρόκειται για το τέλος (ή την αρχή;) μιας κόντρας που «σιγόβραζε» εδώ και μήνες μεταξύ των δύο ανδρών, όπως άλλωστε και μεταξύ Τατούλη και άλλων στελεχών της πλειοψηφίας που κατέχουν θέσεις ή όχι. Ο κ. Τατούλης, επειδή είναι από τους «δυνατούς παίκτες», ήξερε εκ των προτέρων ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι και θα οδηγούνταν ο κ. Μαλαπάνης σε παραίτηση αφού «το ποτήρι ξεχείλισε». «Το ήξερε, το περίμενε και το ήθελε;» θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση είναι μάλλον θετική, αφού ο ίδιος με τον τρόπο του έδειξε στον Αντιπεριφερειάρχη «την πόρτα της εξόδου»….
 
 
«Είναι θέμα αξιοπρέπειας», αναφέρει
στην επιστολή παραίτησης ο κ. Μαλαπάνης
 
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Μαλαπάνης ενδεικτικά αναφέρει: «Όλο αυτό το διάστημα αρκετές φορές αντιπαρήλθα ακόμα και προσβολές προς το πρόσωπό μου. Αντιλαμβανόμενος την ευθύνη μου έναντι όλων των ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους, και θεωρώντας ότι πρέπει να παλέψουμε για το στέριωμα του νέου θεσμού της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, απέφυγα να δημιουργήσω θέμα στο παρελθόν, όταν κατ' επανάληψη μου δόθηκαν τέτοιες ευκαιρίες. Μετά όμως τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη, αλλά και την μη στήριξη από την πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων της Μεσσηνίας του συνδυασμού μας, με εξαίρεση μόνο δυο, τους οποίους κι ευχαριστώ για τη στάση τους, με λύπη μου και μετά από πολλή σκέψη, σταθμίζοντας το βάρος της απόφασής μου, αναγκάστηκα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον κ. Τατούλη. Θεωρούσα ότι η όποια αντίθεσή του προς την εισήγησή μου θα μπορούσε να διευθετηθεί με πολλούς άλλους τρόπους, όχι όμως με την αντιμετώπιση που αυτή έτυχε. Και το χειρότερο, τι θα μπορούσε να κάνει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος και όχι αντιπεριφερειάρχης, όταν πετάνε με αυτόν τον τρόπο την εισήγησή του στα σκουπίδια και αναθέτουν σε τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχει και ο ουσιαστικά αντίπαλός του στις εκλογές για να συντάξει νέα εισήγηση. Αν μια τέτοια ενέργεια επιθυμούσε ο περιφερειάρχης από μένα, το πέτυχε. Πέρα από την ευθύνη ενός στελέχους κάποιου φορέα και την υπομονή που πρέπει να επιδείξει, καθώς η πολιτική δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, υπάρχει και η αξιοπρέπεια, που πρέπει να μας διακατέχει ως ανθρώπους, αλλά κυρίως όσους ενασχολούμαστε με την πολιτική. Προσωπικά, τις τρεις δεκαετίες που ασχολούμαι με τα κοινά αυτή ήταν η πυξίδα μου. Κλείνοντας, για μια ακόμη φορά εκφράζω τη λύπη μου σε όλους εκείνους που με τίμησαν με την ψήφο τους, ζητώντας την κατανόησή τους για την ενέργειά μου αυτή, η οποία είναι θέμα αξιοπρέπειας, την οποία κατανοείτε ότι και ως άνθρωπος και ως πολιτικός οφείλω να τη διαφυλάξω».
 
Αποδεκτή η παραίτηση από τον Π. Τατούλη…
 
Με μια λακωνική ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Περιφέρειας, αναφέρεται ότι η παραίτηση έγινε αποδεκτή από την πλευρά του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Αποδεκτή έκανε την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Χρήστου Μαλαπάνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τον κ. Μαλαπάνη για τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους».
 
 
«Αναβρασμός» σε πολλά στελέχη της πλειοψηφίας…
 
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε χθες σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και κυρίως μεταξύ στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν οι συσκέψεις που έγιναν σε τοπικό επίπεδο για τη «διαχείριση της κρίσης» που προκύπτει μετά το επεισόδιο στο Π.Σ. και την εξέλιξη της παραίτησης του κ. Μαλαπάνη, μια εξέλιξη με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια σύσκεψη έγινε και στην Κορινθία με τα στελέχη και τα μέλη της πλειοψηφίας να εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένα από τις εξελίξεις, χωρίς ακόμα να γνωρίζει κανείς επακριβώς τις επόμενες κινήσεις τους…