Εν όψει του εκπαιδευτικού ΄Καλλικράτη΄… Φόβοι για λουκέτο σε σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"Λουκέτο" σε σχολές του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας προβλέπουν μεταξύ άλλων οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας ενόψει του εκπαιδευτικού "Καλλικράτη" ο οποίος θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εθνος" σύμφωνα με το οποίο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπει "Συγχωνεύσεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και την ενσωμάτωση ενός μέρους πανεπιστημίου ή τεχνολογικού ιδρύματος σε ένα άλλο. Τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς
Ελλάδας, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πάντειο, Οικονομικό Αθηνών, Χαροκόπειο, Γεωπονικό, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο βρίσκονται «ένα βήμα» πριν από τη συγχώνευσή τους με ισχυρά κεντρικά ΑΕΙ της χώρας". Το ακραίο σενάριο που εξετάζεται είναι από τα συνολικά 23 σήμερα ΑΕΙ της χώρας να παραμείνουν μόνον τα 11. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα ενσωματωθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ένα βήμα πριν τη συγχώνευση…
Τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου. Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πάντειο, Οικονομικό Αθηνών, Χαροκόπειο, Γεωπονικό, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο βρίσκονται «ένα βήμα» πριν από τη συγχώνευσή τους με ισχυρά κεντρικά ΑΕΙ της χώρας. Στόχος είναι ο περιορισμός του κατακερματισμού των σχολών και των πανεπιστημίων (για παράδειγμα, στη Β. Ελλάδα και σε απόσταση αναπνοής υπάρχει το ΑΕΙ Μακεδονίας, το ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και το ΑΠΘ, ενώ σε δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Συμφωνούν οι πρυτάνεις…
Ο «Καλλικράτης» βρίσκει σύμφωνους και τους πρυτάνεις, οι οποίοι πλέον απαιτούν από το υπ. Παιδείας το «συμμάζεμα» των ιδρυμάτων τους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που με τους κομμένους στο μισό προϋπολογισμούς φέτος αδυνατούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις σχολές τους, αναμένοντας «ως μάννα εξ ουρανού» το «κούρεμα» των τμημάτων που μόνο χρέη τούς αποδίδουν.
Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει:
Την ενσωμάτωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης των ΑΕΙ: Μακεδονίας και Δυτ. Μακεδονίας.
Την ενσωμάτωση στο Πανεπιστήμιο Πατρών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορούν να ενταχθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο και το Χαροκόπειο.

Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα - Ποιες σχολές είναι στο «κόκκινο»

Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής της Κορίνθου (είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα, ενώ τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα)
Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου (υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα συναφή Τμήματα)
Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου (υπάρχει ομοειδές επιστημονικό αντικείμενο στο Παν. Πατρών)
Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη (άνευ αντικειμένου)