Υπάρχει περιθώριο για εθνική συνεννόηση

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

                                                   Συνέντευξη  Π. Μπεγλίτη στο Mega

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι «Mega» παραχώρησε ο αν. υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Κορίνθιου υπουργού:
Για το κίνημα των “Αγανακτισμένων”:
Είναι γεγονός, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον νέο κοινωνικό φαινόμενο, όχι με τα παραδοσιακά πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα έλεγα, περισσότερο με τα πολιτικά ή με τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά, που γνωρίζαμε στο πολιτικό μας σύστημα μετά την Μεταπολίτευση. Από αυτή την πλευρά έχει το πολιτικό και το δημοκρατικό του ενδιαφέρον. Δεν μπορούμε να απαξιώσουμε αυτό το νέο κοινωνικό φαινόμενο, δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε, ούτε όμως να το υπερτιμήσουμε. Εάν λάβουμε υπόψη μας τα μηνύματα και τα συνθήματα που εκφράζουν οι χιλιάδες διαδηλωτές, θα δούμε ότι είναι κατεξοχήν αντιφατικά μηνύματα, δεν υπάρχει μια σπονδυλική στήλη. Μετά την απαξίωση και την ισοπέδωση του πολιτικού συστήματος τι; Γιατί το ερώτημα θα συνεχίσει να παραμένει. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα στο πολιτικό σύστημα, βεβαίως υπάρχει η αμφισβήτηση, σεβόμαστε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, σεβόμαστε ακόμα και την αμφισβήτησή του στο πολιτικό σύστημα.  Από αυτό όμως μέχρι να πάμε σε μια λογική γενικευμένης ισοπέδωσης, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό εμπεριέχει πολλά προβλήματα για τη σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών. Αντιλαμβάνομαι απολύτως την αγωνία.  Αντιλαμβάνομαι ακόμα και την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα.  Στη νεολαία μας, στα παιδιά που δεν έχουν δουλειά, στους μεγαλύτερους που χάνουν τη δουλειά τους και μένουν άνεργοι.  Όμως, εάν αυτό το κοινωνικό κίνημα δεν κουβαλά μέσα του ελπίδα, ένα σπόρο ενός άλλου πολιτικού συστήματος, αντιλαμβάνεστε ότι θα εξαντλήσει πολύ γρήγορα τις αντοχές του.   
 
Για τη συναίνεση-συνεννόηση με τη ΝΔ:
Παρά την εικόνα που ανέδειξε η συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν, θεωρώ ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο και ευρύτερος κοινός τόπος για εθνική συνεννόηση και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.  Πιστεύω ότι εάν δούμε ένα προς ένα τα θέματα, θα διαπιστώσουμε ότι συμπίπτουμε, τουλάχιστον, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε ένα ευρύτατο πλαίσιο θεμάτων, τα οποία ενσωματώνονται τόσο στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, όσο και ευρύτερα στις πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών που ακολουθεί η Κυβέρνησή μας.
Φοβάμαι ότι ο κ. Σαμαράς αναζητά ένα ανάχωμα να ταμπουρωθεί πίσω από αυτό, για να αρνηθεί την εθνική του ευθύνη.  Θεωρώ κι έχω νομίζω το δικαίωμα να υπερασπιστώ την πολιτική μου άποψη, ότι ο κ. Σαμαράς, ενώ στην πλειοψηφία συναινεί με τους κεντρικούς προσανατολισμούς του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στα θέματα της αποκρατικοποίησης, στα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών, βρίσκει μια επίφαση στο φορολογικό και όχι σε όλο το φορολογικό αλλά μόνο στους φορολογικούς συντελεστές, για να αρνηθεί, λόγω εσωτερικών προβλημάτων ή αντιδράσεων. Εμείς είμαστε έτοιμοι.  Η πρόταση του Πρωθυπουργού ισχύει και σήμερα, έχει διάρκεια.  Αυτή δηλαδή η παρέμβασή του, μετά τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών ισχύει και σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία και για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.