Κρίσιμες ώρες για τον διαδηλωτή που τραυματίστηκε στα επεισόδια

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

 


Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στην οδο Πανεπιστημίου
 
 
Τουλάχιστον δώδεκα τραυματίες, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά τη λήξη της κεντρικής απεργιακής πορείας στο Σύνταγμα. Ένας 31χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαια με επισκληρίδιο αιμάτωμα στο κρανίο και εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο, καθώς κινδύνευε άμεσα η ζωή του. Μετά το χειρουργείο ο τραυματίας μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα θεραπείας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε καταστολή σε πολύ σοβαρή κατάσταση.  Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή και με τα εως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να παραμείνει στην εντατική δύο έως τρεις ημέρες. 
Τι διέγνωσαν οι γιατροί
Το ιατρικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ αναφέρει αναλυτικά: «Ο τραυματίας Καυκάς Ιωάννης ετών 31 προσκομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περί ώρα 14. 45 συνεπεία, αναφερόμενου ξυλοδαρμού.  Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικό τραύμα στο κρανίο κυρίως δεξιά, και ωτορραγία σύστοιχα. Παρουσίαζε σταδιακά έκπτωση του επιπέδου συνείδησης και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής Πρώτων Βοηθειών, παρουσίασε κώμα με συνοδή ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως.  Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκέφαλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου, εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκέφαλου. Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπιέση του εγκέφαλου και ανάσχεση της αιμορραγίας . Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό φαρμακευτική αγωγή και μηχανικό αερισμό . Παρά τη σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη». Σύμφωνα με την τοπική ΕΙΝΑΠ, το συνδικαλιστικό φορέα των ιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα».

Τα επεισόδια στην Αθήνα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 30χρονος δέχθηκε το πλήγμα στο κεφάλι στην αρχή της Πανεπιστημίου, μπροστά σε γνωστό μεγάλο πολυκατάστημα της περιοχής. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για μεταφορά τραυματιών από την Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες 12 άτομα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το οποίο εφημέρευε χθες Τετάρτη. Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα, μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Διαδηλωτές που βρίσκονταν στο σώμα της πορείας πέταξαν κροτίδες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Στη συνέχεια οι συγκρούσεις εξελίχθηκαν σε πετροπόλεμο, με τους διαδηλωτές να σπάνουν κομμάτια μαρμάρου από καταστήματα επί της Πανεπιστημίου και μέχρι το ύψος της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη. Οι συμπλοκές επεκτάθηκαν στα Εξάρχεια, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους και έγιναν συγκρούσεις με άνδρες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών. Στη συνέχεια οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στην περιοχή γύρω από τις οδούς Τζωρτζ και Στουρνάρη, όπου ομάδα διαδηλωτών είχε οχυρωθεί νωρίτερα μέσα στο Πολυτεχνείο. Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 12 συλλήψεις και 18 προσαγωγές. Περίπου 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία της Τετάρτης, σύμφωνα με  πηγή της αστυνομίας.
----------------------
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του τραυματία το korinthianews.blogspot.com θεωρεί επιβεβλημένη την ενημέρωση των αναγνωστών του για το συγκεκριμένο θέμα.