ΟΙΕΛΕ: Μήνυση εναντίον του πρώην και του νυν Δ/ντη Δ.Ε. Κορινθίας για πλημμελή εποπτεία και παράβαση καθήκοντος

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

"Ύστατη προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ για απόσυρση της τροπολογίας για τα διπλά απολυτήρια με επιστολή στον Υφ. κ. Πανάρετο – Μηνύσεις της Ομοσπονδίας εναντίον Δ/ντών Δ.Ε. Κορινθίας
Η ΟΙΕΛΕ, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια για να αποσυρθεί η τροπολογία των διπλών απολυτηρίων και λίγο πριν δώσει στη δημοσιότητα νέα, αποκαλυπτικά στοιχεία για παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία, απέστειλε επιστολή στον Υφ. Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο με την οποία τον προτρέπει να επαναξετάσει τη θέση του σε σχέση με την τροπολογία αυτή που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την έκδοση πλαστών απολυτηρίων σε Λύκεια και τορπιλίζει ουσιαστικά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία μας κατέθεσε μήνυση εναντίον του πρώην και του νυν Δ/ντη Δ.Ε. Κορινθίας για πλημμελή εποπτεία και παράβαση καθήκοντος σχετικά με σωρεία παρανομιών σε ιδιωτικό σχολείο του νομού.
ΠΡΟΣ:
Τον Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Ι. Πανάρετο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου
Kύριε Υφυπουργέ,
Σε συνέχεια των εγγράφων που σας έχουμε αποστείλει σχετικά με την τροπολογία που επιτρέπει την έκδοση απολυτήριων τίτλων Λυκείου σε μαθητές οι οποίοι θα εξεταστούν μόνο σε ενδοσχολικές εξετάσεις, κάνουμε εκ νέου έκκληση να εξετάσετε το ζήτημα με μεγαλύτερη προσοχή. Η ψήφιση αυτής της τροπολογίας αποτελεί ουσιαστικά νεύμα έγκρισης για τη συνέχιση των παρανομιών, ιδιαίτερα σε ιδιωτικά σχολεία, όσων εδώ και χρόνια νοθεύουν τις διαδικασίες των ενδοσχολικών εξετάσεων, πλαστογραφούν τίτλους σπουδών και καταδολιεύουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Πιο συγκεκριμένα:
Καθημερινά, πλέον, έρχονται στο φως στοιχεία για πλαστούς τίτλους σπουδών από τα ιδιωτικά ΤΕΕ στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Για εκαντοντάδες από αυτούς τους τίτλους αναμένουμε σύντομα αποφάσεις ανάκλησής τους.
Ήδη μαθητές δημόσιων σχολείων, οι οποίοι αδικήθηκαν από την πριμοδότηση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ σε σχέση με τους «αριστούχους» από τα προαναφερθέντα ιδιωτικά ΤΕΕ και έχασαν το δικαίωμα πρόσληψης στο Δημόσιο, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη (συνημμένο 1).
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το φαινόμενο της νόθευσης των ενδοσχολικών εξετάσεων δεν περιορίζεται μόνο σε ιδιωτικά ΤΕΕ, αλλά έχει προχωρήσει και σε μεγάλες μονάδες γενικών ιδιωτικών Λυκείων, με την ανοχή των αρμόδιων εποπτικών οργάνων της Πολιτείας. Σήμερα η Ομοσπονδία μας κατέθεσε μήνυση εις βάρος του πρώην Δ/ντη Δ.Ε. Κορινθίας κ. Κ. Λουμάνη για πλημμελή τήρηση των καθηκόντων του και εις βάρος του νυν Δ/ντη Δ.Ε. Κορινθίας κ. Χρ. Κωμαϊτη για παράβαση καθήκοντος, καθώς για τη συνοδευόμενη από συγκεκριμένες αποδείξεις καταγγελία γονέα – δημόσιου εκπαιδευτικού – ότι σε ιδιωτικό σχολείο της εποπτείας του, πέρα από φροντιστηριακά μαθήματα που διεξάγονταν κατά τη διάρκεια αργιών και των καλοκαιρινών διακοπών, στις ενδοσχολικές εξετάσεις μαζί με τα θέματα χορηγούνταν στους μαθητές και οι λύσεις τους, επεβλήθη η «εξοντωτική» ποινή της αυστηρής επίπληξης (συνημμένο 2).
Η Ομοσπονδία μας θεωρεί πως η εφαρμογή της τροπολογίας για το διπλό απολυτήριο θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα νομιμοποίησης των τίτλων σπουδών των Λυκείων. Οι έμποροι της γνώσης, όπως καθημερινά αποδεικνύουν, δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία τους και αψηφούν συστηματικά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το εκπαιδευτικό σύστημα. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την αξιοκρατία και την ισονομία στην απονομή των απολυτήριων τίτλων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτοι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την πρόσβαση των απόφοιτων στην αγορά εργασίας. Στην περίπτωση που η τροπολογία σας τεθεί εν ισχύ τορπιλίζεται ουσιαστικά ο θεσμός του ΑΣΕΠ και σφραγίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο η διαιώνιση και περαιτέρω διεύρυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, με τους μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να αποκτούν τίτλους σπουδών με τη δύναμη του χρήματος κι όχι με το μόχθο τους. Θεωρούμε πως δεν είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία μιας γενιάς αμφισβητούμενων απολυτηρίων, που θα μείνουν στην ιστορία ως τα «απολυτήρια Πανάρετου» και πως, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά και κρίσης αξιών, δεν επιθυμείτε την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της απαξίωσης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Η τροπολογία αυτή κρύβει μεγάλους κινδύνους για την αξιοπιστία του εκπαιδευτικού συστήματος και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και σας καλούμε να την αποσύρετε. Στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί η τροπολογία να είστε βέβαιος, κύριε Υφυπουργέ, πως σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες μιας καθόλου κολακευτικής για την ελληνική εκπαίδευση εικόνας, των ακυρώσεων, από τη Δικαιοσύνη, απολυτήριων τίτλων που έχουν εκδοθεί υπό τον έλεγχό σας".
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ
alfavita.gr